Veelgestelde vragen easy up partytenten

Soms is het moeilijk om tussen alle soorten partytenten die je online ziet dat exemplaar te vinden dat je zoekt. Wij proberen je zoektocht makkelijker te maken door een aantal veelgestelde vragen alvast te beantwoorden.

Daarnaast hebben we een handige keuzehulp gemaakt waarin we de verschillen uitleggen tussen de modellen die je bij Buitenkado kunt kopen.

Heb je vragen die op deze pagina niet beantwoord worden? Dan kan je natuurlijk altijd via e-mail contact met ons opnemen. We helpen je graag verder met een persoonlijk advies!

 •  

   

  1. Wat is het verschil tussen een easy up partytent en een 'gewone' partytent?

 • Buitenkado verkoopt alleen easy up partytenten. Deze zijn ook wel bekend onder de naam vouwtent, scharniertent, harmonicatent, schaartent, plooitent enzovoorts. Easy up tenten zijn door hun vouwsysteem makkelijk en snel op te zetten (easy up) en weer in te klappen (easy down). Ze zijn daarom ideaal voor situaties waarin je niet al te veel tijd hebt om een tent op te zetten, zoals bijvoorbeeld beurzen, markten en evenementen. Ook in gevallen waarin snel een overkapping nodig is vanwege onverwachte regenval is een opvouwbare partytent ideaal. Al deze voordelen heeft een gewone partytent niet. Bij zware weersomstandigheden is een gewone partytent meestal wel wat betrouwbaarder dan een easy up tent en gewone partytenten zijn vaak ook beter dan opvouwbare tenten geschikt om te gebruiken als permanente overkapping. Een easy up partytent is niet bedoeld voor gebruik als permanente overkapping. Doe je dit wel, houd er dan rekening mee dat vooral het dak te lijden heeft onder de weersomstandigheden. Het dak zal in dat geval sneller slijten en vooral bij donkere kleuren treedt verkleuring op.
  easy up partytent aluminiumpartytent of easy up?
  Easy up partytent en reguliere partytent
 •  

   

  2. Hoe kies ik de tent die bij mij past?

 • Een goede easy up partytent voldoet aan de eisen waarvoor hij gebruikt gaat worden. Deze eisen zijn voor iedereen anders. Een tent die bijvoorbeeld 5x per jaar voor een feestje wordt gebruikt, heeft minder te lijden en kan dus van mindere kwaliteit zijn dan een tent die wekelijks onder zware omstandigheden wordt gebruikt. Ook is het van belang om vooraf goed te kijken hoe groot de tent dient te zijn.

  Een grotere tent geeft meer ruimte, maar deze ruimte is misschien niet altijd voorhanden op de plek waar de tent geplaatst dient te worden. Daarbij is een grotere tent zwaarder en dus minder makkelijk hanteerbaar. Bijvoorbeeld een tent van 4x8 meter lijkt misschien handiger dan twee tenten van 3x4,5 meter, maar het gewicht en de lengte van een tent van 4x8 meter maken dat deze minder eenvoudig te vervoeren is. Nadeel aan twee tenten van 3x4,5 meter is dat deze duurder zijn en dat er gebruik gemaakt dient te worden van regengootjes om de tenten te verbinden. Eisen en budget spelen dus een belangrijke rol bij de keuze van een tent. Wil je advies over welke tent het beste past bij jouw eisen? Bekijk de tabel hieronder, lees de keuzehulp voor easy up tenten of neem contact met ons op.

  ActieProPremiumUltimate
  Materiaal
  frame
  Staal Staal Aluminium Aluminium
  Doorsnede
  profiel poten

  vierkantig
  30 mm

  vierkantig
  32 mm

  zeskantig / hexagon
  43-48 mm

  achtkantig / octagon
  50-55 mm
  Verbinding
  buizen
  Kunststof koppelstukken Kunststof koppelstukken Nylon koppelstukken Aluminium koppelstukken
  met kunststof binnenbus
  Wind-
  bestendigheid
  Tot windkracht 5 Tot windkracht 6 Tot windkracht 6 Tot windkracht 8
  Gewicht
  frame &
  dak 3x3

  27 kg

  30 kg

  28 kg

  43 kg
  Materiaal
  dak
  300 gr PVC gecoat polyester
  Waterdicht
  300 gr PVC gecoat polyester
  Waterdicht
  300 gr PVC gecoat polyester
  Waterdicht
  450 gr PVC gecoat polyester
  Waterdicht
  Meegeleverde
  accessoires
  Zijwanden (waterafstotend) Zijwanden (waterafstotend, PA-coated), haringen, scheerlijnen, tas voor frame+dak Zijwanden (waterdicht, PVC-coated), haringen, scheerlijnen, tas voor frame+dak Zijwanden (waterdicht, PVC-coated), haringen, scheerlijnen, tassen voor frame+dak en zijwanden
  Bevestiging
  zijwanden
  Klittenband aan elkaar en dakrand Klittenband aan elkaar,
  dakrand en poten
  Ritsen aan elkaar en
  klittenband aan dakrand en poten
  Ritsen aan elkaar en
  klittenband aan dakrand en poten
  Geschikt voor Feesten, kamperen, braderieën
  4-12 keer per jaar
  Verenigingen, stichtingen, zzp'ers,
  verhuur, BMX, motorcross
  Enkele keren per maand tot wekelijks
  Bedrijven, beurzen, markten
  Enkele keren per maand tot wekelijks
  Markten, bedrijven, autosport,
  evenementen
  Wekelijks tot dagelijks
  Beschikbare
  maten
  3x3 - 3x4,5 meter 2x2 - 2x3 - 3x3 - 3x4,5 - 3x6 - 4x4 meter 3x3 - 3x4,5 meter 3x3 - 3x4,5 - 3x6 - 4x4 - 4x8 meter
 •  

   

  3. Zijn de easy up tenten van Buitenkado waterdicht?

 • De daken van de Buitenkado partytenten hebben altijd een pvc coating en getapete naden. Dit zorgt ervoor dat de tenten altijd 100% waterdicht zijn, ook na jaren gebruik. Voorwaarde daarbij is wel dat de tent na gebruik droog wordt opgeborgen en niet wordt gebruikt bij extreme regenval, zoals wolkbreuken. In dat geval ontstaat namelijk het risico op zakvorming, door het grote gewicht van regenwater dat de tent moet verdragen. Dit kan onherstelbare schade aan het dak van de partytent tot gevolg hebben. De zijwanden van onze opvouwbare tenten zijn ofwel waterafstotend, of waterdicht. Wil je absoluut zeker zijn dat het binnen in je tent droog blijft, bijvoorbeeld omdat je kostbare apparatuur hebt staan? Dan kies je voor waterdichte zijwanden. In andere gevallen voldoen waterafstotende zijwanden.
 •  

   

  4. Zijn de onderdelen van een easy up partytent ook los na te bestellen?

 • Onderdelen van de tenten die Buitenkado verkoopt zijn geschroefd en los na te bestellen. Daarbij hanteren wij zeer schappelijke prijzen voor reserveonderdelen, want een kapotte partytent is al vervelend genoeg. Het bestellen van vervangende onderdelen gaat heel eenvoudig, gewoon online. Klik verder voor onderdelen voor de actietent, onderdelen voor de pro tent en onderdelen voor de ultimate tent. Zoek je onderdelen voor het premium model? Neem dan contact met ons op. Voor de basic tent zijn helaas geen onderdelen na te bestellen.
  easy up partytent onderdelen online bestellen
 •  

   

  5. Hoe lang duurt het om een opvouwbare tent op te zetten?

 • Een easy up tent is, afhankelijk van het type, binnen één of enkele minuten op te zetten en dezelfde tijd is ook nodig om de tent weer in te klappen. Hoe snel dit gaat, kan je bijvoorbeeld zien in onderstaand filmpje van onze actie easy up partytent:
 •  

   

  6. Kan ik een easy up partytent alleen opzetten?

 • De kleinere modellen (2x2 meter, 3x3 meter) zijn eenvoudig door 1 persoon op te zetten, mits de ondergrond goed vlak is. In sommige gevallen is het zelfs makkelijker een opvouwbare partytent alleen op te zetten. Zie hiervoor ook ons filmpje over easy up tenten. Bij grotere en zwaardere modellen is het aan te bevelen om de tent met 2 of 3 personen op te zetten. Enkele tips over het opzetten van easy up tenten vind je in onze blogpost over dit onderwerp.
 •  

   

  7. Hoe sterk zijn de tenten van Buitenkado?

 • Helaas blijken de onderdelen van veel, vooral goedkope, partytenten niet berekend op hun taak. Dit heeft als gevolg dat onderdelen makkelijk verbuigen of breken, zelfs bij een geringe windbelasting. Als er bijvoorbeeld geen gebruik wordt gemaakt van losse koppelingen, maar de buizen direct op elkaar geschroefd zitten, zorgt dit voor een veel instabieler frame. Een klein beetje wind kan er dan al voor zorgen dat je de tent moet opbergen. Daarbij hebben deze easy ups meestal geen geschroefde (en los na te bestellen) onderdelen, zodat de tent rechtstreeks bij het grof vuil kan wanneer er iets mee gebeurt.

  kunststof koppelingen maken easy up tent steviger

  Een opvouwbare partytent van Buitenkado is van een veel betere kwaliteit dan voornoemde tenten en bij juist gebruik gaat een exemplaar van Buitenkado jarenlang mee. De stalen modellen zijn daarbij bestand tegen windsnelheden tot windkracht 5/6 en de aluminium modellen tot windsnelheden van windkracht 6 tot windkracht 7/8.
  In alle gevallen geldt dat de tent goed dient te worden gezekerd. Houd er rekening mee dat bij maximale windsnelheden gekeken wordt naar windstoten en niet naar uurgemiddelde snelheden. In de praktijk blijkt dat één heel zware windstoot over het algemeen eerder schade toebrengt dan hoge uurgemiddelde snelheden. Twijfel je over het gebruik van je tent, omdat je niet weet of de windsnelheden het maximaal haalbare overschrijden? Kies in dat geval, als het enigszins mogelijk is, liever het zekere voor het onzekere en klap je tent (eventueel tijdelijk) in om onnodige beschadigingen te voorkomen.

  Over het algemeen raakt een tent alleen beschadigd als gevolg van (te veel) wind. Dit neemt niet weg dat ook extreme regenval kan zorgen voor beschadigingen aan het dak en het frame van een easy up. In de praktijk zien we dat een dak ongeveer 60-80 liter water kan dragen voordat er beschadigingen ontstaan. Deze hoeveelheden water zullen zich alleen vormen op een dak als er in korte tijd zeer veel regen valt. Weet je dat er extreme regenval is voorspeld? Neem dan het zekere voor het onzekere en klap je tent in of houd goed in de gaten dat er geen waterzakken ontstaan in je tent. Het gebruik van easy up partytenten bij extreme weersomstandigheden valt NIET onder de garantie.

 •  

   

  8. De prijzen van de diverse aanbieders in partytenten verschillen nogal. Hoe kan dat?

 • De grote verschillen in prijs tussen de diverse aanbieders hebben diverse redenen. De belangrijkste redenen zijn ons inziens:

  - Het verschil in kwaliteit van de easy up tenten die door aanbieders worden aangeboden. Wij kiezen er door meer dan 10 jaar ervaring voor alleen tenten te verkopen waarvan wij de stabiliteit en windbestendigheid 100% kunnen garanderen. Daarbij hanteren we allereerst de stelregel: meer gewicht, is meer kwaliteit. Meer kwaliteit, en daarmee een langere levensduur, kan alleen wanneer de gebruikte materialen (o.a. buizen, koppelingen en tentdoek) sterker en dus dikker zijn en daardoor meer wegen. Een stalen 3x3 meter easy up tent van Buitenkado weegt daarom compleet ongeveer 30 kg (alleen frame + dak 24 kg). Veel goedkope easy up partytenten wegen compleet met zijwanden niet meer dan 20-25 kg. Die paar kilo verschil in gewicht merk je heel duidelijk in het gebruik.

  - Naast het gewicht is vooral aan de afwerking van het frame te zien hoe de kwaliteit van de tent is. Kijk bijvoorbeeld naar hoe stabiel de poten staan en hoe de onderdelen aan elkaar bevestigd worden. Bij goedkopere modellen gebeurt dit alleen door middel van schroeven, bij kwalitatief betere modellen met kunststof, nylon of aluminium koppelingen. Een instabiel frame is minder bestand tegen wind en regen, maar je moet ook voorzichtiger zijn bij in- en uitklappen. Hoe minder risico op scheeflopende, losrakende, afbrekende of roestende onderdelen, des te langer heb je plezier van je tent.

  - De manier van verkoop. Bij Buitenkado koop je zonder enige vorm van tussenhandel, rechtstreeks van fabrikant naar eindverbruiker. Buitenkado is in Nederland een van de weinigen die op deze manier werkt. Veel andere aanbieders maken gebruik van een of meerdere prijsverhogende tussenkanalen. Directe inkoop bij de fabrikant heeft naast een gunstige invloed op de prijs, ook een positief gevolg voor de kwaliteit. Zo zijn wij regelmatig in de fabrieken waar onze tenten geproduceerd worden en kunnen we, samen met fabrikanten én klanten, de tenten continu verbeteren.

 •  

   

  9. Hebben de opvouwbare partytenten van Buitenkado ook zijwanden?

 • Alle partytenten van Buitenkado hebben een bijpassende set zijwanden waarmee de tent helemaal dicht kan worden gemaakt. Wanneer bij een tent geen zijwanden worden geleverd, staat dat expliciet in de productbeschrijving vermeld. De set bestaat altijd uit 1 wand met een raam, 1 wand met een deur en 2 dichte zijwanden. Er zijn eveneens losse zijwanden bij te bestellen, bijvoorbeeld als je liever extra zijwanden met ramen wilt gebruiken.
  easy up partytent inclusief zijwanden
 •  

   

  10.Heeft een easy up partytent losse onderdelen?

 • Nee, met uitzondering van de zijwanden heeft een easy up partytent geen losse onderdelen. Je hebt dus ook geen gereedschap nodig om hem op te zetten. Alleen vóór het eerste gebruik dient het dak bevestigd te worden op het tentframe. Na bevestiging kan het dak op het frame blijven zitten. Wel zijn alle onderdelen vervangbaar.
 •  

   

  11. Kan het dak op de tent blijven zitten terwijl deze wordt ingeklapt?

 • Ja, het dak kan gewoon op de tent blijven zitten wanneer de tent wordt ingeklapt. Dit neemt niet weg dat het dak makkelijk te verwijderen is, doordat het vast zit met klittenband. Zorg wel dat de tent droog wordt opgeborgen en maak bevestigingshaakjes voor het inklappen los, anders kan dit leiden tot beschadigingen aan het dak.
  easy up partytent met dak erop ingeklapt
 •  

   

  12. Moet ik een inklapbare partytent vastzetten met bijvoorbeeld scheerlijnen?

 • Wij adviseren om een tent altijd te zekeren, omdat anders de kans groot is dat de tent (zwaar) beschadigd raakt als deze wegwaait. Dit zekeren kan het beste met scheerlijnen vanuit het dak, omdat de meeste druk op het dak komt te staan. Op de hoeken van het dak zitten daarvoor speciale oogjes en de pro, premium en ultimate modellen worden standaard geleverd met een set haringen en scheerlijnen. Daarnaast hebben we gewichten in ons assortiment waar een scheerlijn aan bevestigd kan worden. Ook met deze gewichten kan de tent vanuit het dak geschoord worden.
  Mocht het niet mogelijk zijn haringen of gewichten en scheerlijnen te gebruiken, dan is het ook een optie om gewichtszakken of gewichten te gebruiken die aan de poten bevestigd worden.
  kies de beste manier om je easy up tent te zekeren
 •  

   

  13. Waaraan herken ik de kwaliteit van een easy up tent?

 • Grofweg bestaat een easy up partytent uit twee belangrijke zaken, namelijk het frame en het dak (met zijwanden).

  - Frame: voor een kwaliteitsframe geldt dat het solide is, zodat de tent niet bij het eerste zuchtje wind kapot waait, maar een lange levensduur heeft. De reeds genoemde stelregel die wij daarbij hanteren, luidt: meer gewicht is meer kwaliteit. Dit omdat het hogere gewicht het gevolg is van zwaardere en dus sterkere materialen (o.a. buizen en tentdoek). Een stalen 3x3 meter easy up tent van Buitenkado weegt daarom minimaal 25 kg, tegenover 18 kg voor veel goedkope tenten.

  Ook de verbindingen van het frame zijn belangrijk voor de kwaliteit. Een frame met kunststof, nylon of aluminium koppelingen is het meest stabiel. Heeft het frame op de hoekpunten geen koppelstukken, maar zitten de buizen rechtstreeks op elkaar geschroefd, dan zorgt dit voor een frame dat minder windbestendig is. Een frame waarbij de buizen tussen de koppelstukken zitten bevestigd, is daarbij naast stabieler ook nog eens minder breukgevoelig.

  Als laatste heeft een kwaliteitsframe altijd geschroefde onderdelen, zodat deze indien nodig makkelijk te vervangen zijn.

  easy up tent windbestendige koppelingen

  - Dak: voor het dak van een partytent kunnen verschillende materialen gebruikt zijn. Bij goedkope tenten wordt vaak de term waterafstotend gebruikt, wat inhoudt dat het dak gemaakt is van een stof die geïmpregneerd is (meestal katoen of polyester). Bij veel en/of langdurige regenval gaat een dak van dit materiaal snel lekkage vertonen. De daken van Buitenkado easy up partytenten zijn gemaakt van polyester met pvc coating en zijn 100% waterdicht, ook bij langdurige regenval. Alleen bij zeer hevige regen of hagel is het beter de tent niet te gebruiken in verband met het risico op zakvorming in het dak. Dit geldt voor iedere partytent en heeft niets te maken met de waterdichtheid.

  We zien regelmatig dat de term 'oxford' wordt gebruikt als aanduiding van het gebruikte materiaal. Oxford is geen materiaal, maar een manier van weven. Wij kiezen er daarom voor altijd te vermelden welke stof (in de meeste gevallen polyester) is gebruikt om de tentzeilen te maken. Veel aanbieders spreken daarnaast over de dikte van daken in D (denier). Deze diktemaat, die niet is toegestaan voor officieel gebruik, zegt iets over de fijnheid van garen of vezels, maar eigenlijk niets over de kwaliteit of waterdichtheid. Zoals je stevige en zwakke panty's hebt van 30 denier, zo bestaat er ook veel verschil in kwaliteit tussen daken met dezelfde dikte in denier. Wij gebruiken de term D daarom niet in onze productbeschrijvingen. In plaats daarvan kijken we naar het gewicht van het dak, het gebruikte materiaal en de aangebrachte coating.

 •  

   

  14. Kan ik een easy up van Buitenkado onder alle omstandigheden buiten laten staan?

 • Een easy up partytent is zo geconstrueerd dat de tent snel in te klappen is. Het is dan ook aan te raden om de tent in te klappen wanneer deze niet gebruikt wordt. De constructie van een opvouwbare tent (met veel bewegende delen), in combinatie met het grote oppervlak van de tent, zorgt er namelijk voor dat dit type tent bepaalde beperkingen kent als het gaat over buitengebruik, in het bijzonder bij veel wind. De belangrijkste regel is dat de tent, gezien de vorm en het oppervlak, altijd, ook bij weinig wind, vastgezet dient te worden om te voorkomen dat de tent wegwaait. De partytenten van Buitenkado hebben in het dak speciale oogjes om de tent goed vast te kunnen zetten. Daarnaast geldt voor elke inklapbare partytent dat deze geschikt is om te gebruiken tot bepaalde maximale windsnelheden. Vooral bij goedkope partytenten blijken de diverse onderdelen (buizen, koppelstukken) zeer kwetsbaar. Zelfs bij lage windsnelheden zullen onderdelen van deze tenten breken of buigen. Vaak blijkt goedkoop dan al heel snel duurkoop.

  Vanaf het actie model zijn alle partytenten van Buitenkado geschikt voor windsnelheden tot minimaal windkracht 5; de zware aluminium modellen zijn zelfs geschikt voor windsnelheden tot windkracht 7/8. Natuurlijk geldt daarbij altijd dat de tent goed gezekerd dient te zijn. De afgelopen jaren hebben we in Nederland verschillende keren te maken gehad met extreme weersomstandigheden, waarbij kelders leeggepompt moesten worden, grote (muziek)festivals genoodzaakt waren hun activiteiten te staken en zware, professionele tenten af moesten worden gebroken vanwege het risico op wegwaaien en grote beschadigingen. Tegen dergelijke omstandigheden is een een easy up tent niet bestand. Wanneer een tent wordt gebruikt onder extreme weersomstandigheden valt dit NIET onder de garantie.
  easy up overmatige regenval

 •  

   

  15. Wat is het verschil tussen een aluminium en een stalen partytent van Buitenkado?

 • Voor het produceren van het frame van een partytent wordt in de meeste gevallen staal of aluminium gebruikt. Beide materialen hebben bepaalde specifieke eigenschappen. Wij horen vaak dat een aluminium tent beter zou zijn dan een stalen exemplaar, omdat een stalen tent gaat roesten. Alle stalen easy up tenten die bij Buitenkado verkocht worden, zijn behandeld met een poedercoating die ervoor zorgt dat het frame niet zal gaan roesten. Op dit punt zijn de stalen en aluminium modellen dus vergelijkbaar aan elkaar. Wel zijn er enkele andere verschillen:
    Voordelen van staal ten opzichte van aluminium:
  - Lagere prijs
  - Door poedercoating glijden de onderdelen makkelijker over elkaar en is de tent dus soepeler op te zetten - Sterker bij gelijke wanddikte en pootbreedte
  Voordelen aluminium ten opzichte van staal:
  - Lichter van gewicht, dus met dikkere/stevigere buizen nog goed hanteerbaar
  - Bij Buitenkado zijn aluminium tenten zwaarder uitgevoerd qua dak en zijwanden, dus nog beter geschikt voor professioneel gebruik
  Benieuwd naar nog meer verschillen tussen aluminium en stalen easy up partytenten? We schreven er ook een blog over. easy up aluminium staal profiel