Bij Buitenkado verkopen we easy up partytenten met frames van staal en van aluminium. Regelmatig krijgen we de vraag: wat is nou beter, staal of aluminium? In deze blog geven we meer informatie en tips over de verschillende materialen!

Staal

Staal wordt vooral gebruikt voor iets goedkopere easy up tenten. Dit komt omdat staal een goedkoper materiaal is dan aluminium.

Staal is heel sterk, waardoor je ook met dunnere buizen nog een stevige tent kan maken. Een stalen partytent met buizen van 30 mm is daarom een stuk sterker dan een aluminium partytent met net zo dikke buizen. Daarbij speelt de verbinding van de buizen ook een belangrijke rol: ook deze bepaalt deels hoe sterk je frame is.

Bij stalen partytenten kunnen de buizen van het frame aan elkaar vastzitten met stalen koppelingen en schroeven of met kunststof koppelstukken. Een frame met stalen koppelingen is minder makkelijk op te zetten dan een frame met kunststof koppelstukken. Ook gaat een frame met stalen koppelingen veel sneller kapot door wind en regen dan een frame waarbij tussen de buizen kunststof koppelstukken zitten. Een stalen frame van 30 mm met stalen schroeven en koppelingen is daarom minder sterk dan een aluminium frame van 30 mm met kunststof koppelstukken, ondanks dat de stalen buizen sterker zijn dan de aluminium buizen.

kunststof koppeling easy up tent    stalen koppeling easy up tent

Staal is gevoelig voor roest, maar dit is alleen het geval als het onbehandeld is. Daarom krijgen al onze stalen partytenten een poedercoating in de fabriek. Deze coating zorgt ervoor dat je tent zelfs na een aantal jaar gebruik roestvrij blijft.

Aluminium

Aluminium wordt alleen gebruikt voor iets duurdere partytenten. Dit komt omdat aluminium meer kost dan staal.

Aluminium weegt minder dan staal. Een aluminium easy up tent met buizen van 50 mm is daardoor nog goed te tillen, terwijl dezelfde tent van staal te zwaar is om makkelijk op te kunnen zetten. Dit geldt zeker in combinatie met een dak van extra zware kwaliteit, zoals je vindt op professionele easy up partytenten voor wekelijks of dagelijks gebruik.

Omdat aluminium een zachter materiaal is dan staal, is een aluminium partytent met dezelfde dikte buizen een stuk minder sterk dan een stalen partytent. Daarom hebben onze aluminium easy ups altijd zes- of achtkantige buizen, die beter tegen wind kunnen. Bij Buitenkado verkopen wij geen aluminium tenten met buizen die minder dan 40 mm breed zijn. Reden hiervoor is dat een aluminium easy up tent van 30 mm veel minder goed tegen wind en regen kan dan een stalen partytent van 30 mm. Bij dergelijke smalle buizen is het gewichtsverschil maar heel klein, waardoor het aluminium geen voordeel oplevert in vergelijking met staal. Toch is een aluminium tent met buizen van 30 mm duurder dan een stalen tent met buizen van 30 mm.

Bij een aluminium easy up tent zijn de buizen van het frame altijd met elkaar verbonden door kunststof (/ nylon) of aluminium koppelstukken. Het voordeel van aluminium koppelstukken is dat deze nog steviger zijn dan kunststof koppelstukken en niet kunnen breken.

Wat is nou beter, een easy up tent van staal of aluminium?

Eigenlijk is deze vraag niet in één keer te beantwoorden. Zowel staal als aluminium is heel goed te gebruiken voor een frame van een easy up partytent. Beide materialen hebben zo hun voor- en nadelen.

Het is in ieder geval belangrijk om niet alleen te letten op het soort materiaal, maar ook op de dikte van het materiaal. Zoek je een betaalbare easy up tent? Dan kan je meestal het beste kiezen voor een tent van staal. Houd er daarbij wel rekening mee dat een tent met kunststof koppelstukken een stuk steviger en duurzamer is dan een tent met stalen verbindingen. Zoek je een easy up partytent voor professioneel gebruik? Dan is een tent met dikke aluminium buizen, bijvoorbeeld van 40 of 50 mm, de beste keuze.

Meer weten of onze collectie partytenten bekijken? Kom langs in ons magazijn, bekijk al onze easy up partytenten of neem contact op via e-mail of telefoon!