Bij alle easy up partytenten die je online kunt kopen staat een lijstje specificaties, met daarin bijvoorbeeld het materiaal waarvan het frame is gemaakt, het materiaal waarvan het dak is gemaakt en het gewicht van de tent. De ervaren tentkoper weet over het algemeen wel waar hij op moet letten bij aankoop van een partytent, voor anderen is het vaak maar ingewikkelde materie. Verschillende aanbieders beweren allemaal de beste kwaliteit tenten te hebben, maar de prijzen lopen vaak erg uiteen.

Hoe scheid je het kaf van het koren en zorg je ervoor dat je geen miskoop doet? BuitenKado geeft je vier waardevolle tips!

Gewicht is kwaliteit

Over het algemeen geldt: hoe zwaarder een partytent is, hoe beter de kwaliteit. Het lijkt misschien handig om een heel lichte tent te kopen, omdat deze makkelijk te vervoeren en op te zetten is. Helaas wegen deze voordelen meestal niet op tegen de nadelen. Een lichtgewicht easy up partytent is bijvoorbeeld slechter bestand tegen wind en zware regenval. Het lichte gewicht is daarnaast vaak een gevolg van een dun frame, wat de tent gevoeliger maakt voor breuk. Bovendien kan een licht gewicht wijzen op een dun dak of dunne zijwanden, die bijvoorbeeld waterafstotend in plaats van waterdicht zijn. Allemaal redenen waarom wij zeggen: let op het gewicht van een tent als je op zoek bent naar kwaliteit.

Uiteraard speelt het materiaal waarvan het tentframe is gemaakt hierbij wel een rol. Aluminium is bijvoorbeeld een lichtere metaalsoort dan staal. Vergelijk je een aluminium en een stalen frame met hetzelfde gewicht, dan zal het aluminium frame over het algemeen beter zijn, omdat het bij hetzelfde gewicht dikkere buizen heeft dan het stalen frame.

Geen kabouter? Let op de doorloophoogte!

Hoe minder materiaal is gebruikt voor de productie van een partytent, hoe goedkoper deze zal zijn. Veel goedkope easy up partytenten hebben daarom lage doorloophoogtes; ze komen op de hoogste stand bijvoorbeeld maar tot 1.80 meter. Ben je langer dan dat? Dan moet je bukken om de tent binnen te komen en loop je bovendien het risico dat je met je hoofd tussen de constructiebuizen van het dak komt. Ook als je niet zo lang bent is een hogere doorloophoogte fijner. Wil je bijvoorbeeld ballonnen, slingers of lichtsnoeren ophangen in de tent, dan moet je er rekening mee houden dat deze ook erg laag komen te hangen als je een tent met een lage doorloophoogte hebt.

Overigens speelt de hoogte vaak ook een rol als het gaat om bijgeleverde zijwanden. Bij een goedkopere easy up partytent kan het nog wel eens voorkomen dat de zijwanden bijvoorbeeld maar tot de laagst mogelijke stand de grond raken. Ben je van plan de tent op de hoogste stand te zetten, en wil je er op dat moment ook de zijwanden in hangen, dan is het handig om tevens te kijken naar de lengte van de zijwanden.

Een duurzame tent heeft (betaalbare) vervangbare onderdelen

Je houdt er bij aankoop misschien geen rekening mee dat onderdelen van je tent op een dag vervangen dienen te worden. Toch is dat juist wel wat wij aanraden. Het zal je maar gebeuren dat je spiksplinternieuwe tent in een storm terechtkomt en er een poot doormidden breekt. Zijn de onderdelen niet vervangbaar, dan kan je op dat moment weinig anders dan je hele tent bij het grof vuil zetten. Zijn er echter losse onderdelen beschikbaar voor de tent die je hebt gekocht, dan kan je vaak al voor een paar euro je tent weer zo goed als nieuw maken. Wel zo duurzaam en uiteindelijk ook een stuk goedkoper.

Waterafstotend? Waterdicht!

Wil je een tent die je ook buiten kan gebruiken, dan is het belangrijk om te weten of de tent wel tegen een regenbui kan. Wij zien regelmatig tenten met een dak dat wordt aangeprezen met de term 'waterafstotend'. Dat klinkt heel aantrekkelijk, maar waterafstotend is niet hetzelfde als waterdicht! Een paar druppels of wat miezer houdt waterafstotend materiaal wel tegen, maar bij een echte regenbui loopt het water er gewoon doorheen. Niet zo handig als je daar je dure apparatuur of feestgasten onder hebt staan. Hetzelfde verhaal geldt, hoewel in mindere mate, voor de zijwanden. Deze zijn vaak standaard waterafstotend in plaats van waterdicht. Wil je absoluut zeker zijn dat er geen regen op de spullen onder je easy up partytent kan komen? Dan is het aan te raden te kiezen voor waterdichte zijwanden.


Zoals je leest zijn er nogal wat zaken om rekening mee te houden bij het kopen van een easy up partytent. En, helaas, deze lijst is niet uitputtend. Wil je persoonlijk advies over de beste tent voor jou? Neem dan contact met ons op of bekijk ons assortiment easy up tenten.