Je hebt het misschien wel zien staan bij onze trampolines van 244 cm, of elders in je zoektocht naar een nieuwe trampoline: wettelijk maximaal gewicht van 50 kg. Wat betekent deze cryptische omschrijving en wat houdt dat in voor je trampoline? Dat lees je in deze blog!

Maximaal belastbaar gewicht bij grote trampolines (vanaf 250 cm)
Bij aankoop van je nieuwe trampoline is het natuurlijk erg belangrijk om te weten tot welk gewicht er veilig gebruik gemaakt kan worden van de trampoline. Kan je zelf ook een sprongetje wagen met je kinderen, of wordt het toch toekijken? Deze grens wordt aangegeven door het maximaal belastbare gewicht. Bij grote trampolines (vanaf 250 cm doorsnede) wordt het maximaal belastbare gewicht vastgesteld naar aanleiding van tests door de producent. Er wordt zorgvuldig bepaald tot welke grens de kwaliteit en veiligheid van de trampoline optimaal gewaarborgd zijn. Ga je 1 keer over dit maximaal belastbare gewicht heen, dan zal je trampoline niet ineens instorten (gelukkig niet!). Het overschrijden van de maximale belastbaarheid kan er wel voor zorgen dat je trampoline schade oploopt en/of sneller slijt.

Wettelijke grens bij kleine trampolines (tot 250 cm)
Bij kleinere modellen (tot 250 cm) is er echter iets vreemds aan de hand. Daar wordt het maximaal belastbare gewicht niet bepaald door de fabrikant, maar is er een wettelijke grens. Europese wetgeving uit 2014 bepaalt namelijk dat het maximaal belastbare gewicht van kleinere trampolines altijd 50 kg is. Dit staat dus los van de kwaliteit van de trampoline of wat deze technisch gezien kan dragen, maar is een verplichte regel die door de EU aan fabrikanten en verkopers is opgelegd. Voldoen verkopers niet aan deze regels, dan lopen zij het risico een boete te krijgen. Hun trampolines kunnen zelfs uit de handel worden genomen!

Daardoor wordt dus ook het grote verschil in belastbaar gewicht tussen onze trampolines van 244 cm en 305 cm verklaard. Bij trampolines van 244 cm zijn wij verplicht een maximaal belastbare gewicht van 50 kg aan te geven, ondanks dat we de trampolines hebben laten testen met gebruikersgewichten tot 100 of 125 kg. Bij een trampoline van 305 cm wordt het maximaal belastbare gewicht vastgesteld aan de hand van de tests die we in de fabrikant hebben laten doen met de trampolines. Afhankelijk van het type ligt het maximaal belastbare gewicht voor onze trampolines van 305 cm daarom op 100 of zelfs 125 kilogram.

Waarom een wettelijke grens?
Er is een wettelijke grens gesteld aan het maximaal belastbare gewicht van kleine trampolines om onveilig gebruik van trampolines te ontmoedigen. Door een laag maximaal belastbaar gewicht vast te stellen, wordt ontmoedigd dat er (te) veel mensen tegelijk op een kleine trampoline gaan springen.

Samenvattend is het dus zo dat het maximaal belastbare gewicht voor kleine trampolines niets zegt over de kwaliteit of technische draagkracht. Ongeacht de werkelijke maximale belasting, zal de wettelijke grens van 50 kg aangehouden worden. Bij grote trampolines (vanaf 250 cm) wordt het maximale gewicht vastgesteld door de producent. Daardoor is het bij die trampolines wel een belangrijk kenmerk om naar te kijken bij aanschaf van een nieuwe trampoline. Heb je behoefte aan meer uitleg of advies? Neem dan vooral contact met ons op!