- Binnen no-time je barbecuerooster weer als nieuw -
Het zonnetje schijnt, je hebt weekend en zin in lekker eten: het ideale moment dus om je barbecue aan te steken. Maar als je je barbecue uit de schuur gehaald hebt, kom je er achter dat het rooster nog vol viezigheid van het vorige barbecuefestijn zit. Tsja, dat kost weer een hoop schrobwerk. Lees snel verder voor onze slimme schoonmaaktips, waarmee jij je barbecuerooster in een handomdraai weer schoon hebt!

Haast je langzaam

Allereerst willen we je aanraden niet te lang te wachten met schoonmaken. Hoe langer je je barbecue vies laat staan, hoe moeilijker het wordt om deze nog blinkend schoon te krijgen. We snappen dat je na een gezellig etentje niet staat te springen om meteen aan de slag te gaan met poetsen, maar het kan je wel een hoop werk besparen. Gelukkig kosten onze tips weinig tijd. Zo houd je na het schoonmaken van het barbecuerooster genoeg tijd over om te genieten van je avond.

Voorkomen is beter dan genezen

Je kan natuurlijk niet geheel voorkomen dat je rooster vies wordt, maar je kan er wel voor zorgen dat het vuil zo min mogelijk kan hechten aan het rooster. Door je rooster vooraf licht in te smeren met olijf- of zonnebloemolie, zal je vlees/vis minder vast blijven plakken. Dat maakt het natuurlijk een stuk makkelijker om achteraf alles weer schoon te krijgen! Daarnaast is het belangrijk om je barbecue veilig en droog op te bergen, zodat ook de buitenkant schoon en roestvrij blijft.

Schoonmaaktips voor je bbq

Groen als gras

Een vrij bekende en misschien wat ouderwetse tip, maar daardoor zeker niet minder bruikbaar: leg je rooster na het eten in het gras. Als je het rooster een nachtje laat liggen, kan je de viezigheid er de volgende dag gemakkelijk vanaf halen met een paar velletjes keukenpapier. Laat je rooster wel even afkoelen voordat je het op de grond legt, want je wil natuurlijk geen schroeiplekken in je grasveld. Heb je geen gazon? Dan kunnen natte kranten de oplossing bieden. Wikkel je rooster in natte kranten en laat deze er een nacht omheen zitten. Je zult zien dat het vuil de volgende dag als sneeuw voor de zon verdwijnt!

(Ont)vet gemakkelijk

Een veelgebruikt middel om barbecueroosters schoon te maken is ontvetter. Je kan jezelf echter een hoop gehannes met schuursponsjes en afwasborstels besparen, door je rooster te laten weken. Vul nadat je gebarbecued hebt een grote bak met kokend water. Voeg daar wat ontvetter aan toe, zodat het vuil en vet rustig op kan lossen. Terwijl jij lekker na zit te borrelen, reinigt je rooster zichzelf.

Schoonmaaktips voor je grillrooster

In zak en as

Om deze tip uit te voeren, heb je een vuilniszak, afwasmiddel en wat geduld nodig. Nadat je rooster enigszins is afgekoeld, stop je het in een vuilniszak. Deze vul je met een laagje warm water met afwasmiddel erin. Vervolgens knoop je de zak dicht en wacht je een paar uur (of tot de volgende ochtend). Wanneer je de zak weer opent, zal het meeste vuil losgelaten hebben, waardoor je je rooster gemakkelijk kan reinigen met een schoonmaakborstel.

Heb jij nog een gouden tip om je barbecue schoon te maken en te houden? Of is het je met onze tips gelukt om je rooster weer helemaal spic en span te krijgen? Dat horen wij natuurlijk graag van je!