Regelmatig krijgen wij de vraag 'welke maat trampoline kan ik het beste kiezen?'. Welke afmeting het meest geschikt is voor jou, is afhankelijk van onder meer de grootte van je tuin en het soort gebruik. Met deze blog helpen we je graag op weg naar de juiste keuze!


Afmeting van je tuin

Is je tuin zo groot als een voetbalveld, lees dan bij het volgende punt verder. Heeft jouw tuin meer doorsnee Nederlandse afmetingen? Dan is het handig om eerst te meten welke maat trampoline je maximaal in je tuin kunt plaatsen.

Bij een rond exemplaar is de afmeting altijd de dwarsdoorsnede tussen de uiterste randen. Houd er daarnaast rekening mee dat je naast de trampoline nog ongeveer 50 cm vrije ruimte nodig hebt. Je wilt natuurlijk niet dat iemand die van de trampoline afvalt, zich bezeert doordat er een muur recht naast staat. Zorg er bovendien voor dat de ondergrond overal ongeveer gelijk is. Zet de trampoline dus niet deels op tegels en deels op gras, of op een ondergrond met kuilen.

Heb je eenmaal vastgesteld waar je de trampoline zou willen plaatsen, dan moet je nog bepalen of de maat die je in gedachten hebt ook echt past. Je kunt natuurlijk met een meetlint in je tuin gaan staan, maar door de ronde vorm is het lastig de grootte op die manier voor je te zien. Een andere optie is een tekening op schaal maken van je tuin, waar je de trampoline in tekent.

Wat wij het handigst vinden, is een soort passer maken in je eigen tuin. Neem een klein stukje hout, sla dit in het midden van je tuin en bevestig aan dit paaltje een touw met een lengte van de helft van de gewenste maat. Wil je weten of een trampoline van 244 cm in je tuin past? Maak het touw dan 122 cm lang. Een exemplaar van 305 cm? Dan wordt het touw 152,5 cm lang. Bij een trampoline van 366 cm gebruik je een touw van 183 cm, enzovoorts. Met dit touw strakgetrokken loop je een rondje om het paaltje heen. Kan je deze ronde zonder problemen maken? En kan je vanaf het einde van het touw nog een flinke stap zetten zonder dat je tegen een muur, heg of boom oploopt? Dan is deze maat geschikt voor in jouw tuin!

Soort gebruik

Heb je vastgesteld welke afmeting in jouw tuin past? Dan heb je een goed begin gemaakt, maar ben je er nog niet helemaal. Past in jouw tuin bijvoorbeeld een trampoline met een doorsnede van 427 cm, dan betekent dit nog niet automatisch dat je voor zo'n grote maat moet gaan. Naast je budget, een grotere maat is over het algemeen duurder, speelt namelijk ook de vraag waarvoor je de trampoline wilt gebruiken.

De maat van een trampoline wordt altijd gemeten als doorsnede van uiterste rand tot uiterste rand. Dit betekent dat het springoppervlak gemiddeld 40-60 cm kleiner is dan de opgegeven afmeting, door de veren en beschermrand die de mat verbinden met het frame.

Een doorsnede van 183 cm klinkt bijvoorbeeld best groot, maar bij deze maat blijft er een springoppervlak van slechts 120-140 cm over. Als gevolg hiervan is een trampoline van 183 cm niet geschikt voor gebruik door meer dan 1 persoon tegelijk. Wil je met twee volwassenen kunnen springen op de trampoline, dan is een exemplaar van 244 cm al aan de kleine kant. Voor trucjes zoals salto's dient je trampoline nog groter te zijn. Houd hier dus rekening mee bij je keuze voor een bepaalde afmeting.

Nog vragen?

Hopelijk helpt deze blog je bij het kiezen van de meest geschikte maat trampoline. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op! Heb je een keuze kunnen maken? Bekijk dan zeker eens het assortiment trampolines van Buitenkado voor betaalbare trampolines van goede kwaliteit.